mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2014-03-09 22:07:00

Hrvatski pravednici medu narodima


Ucenici 8.razreda ukljuceni u izbornu nastavu Gradanskog odgoja i obrazovanja dio su sati posvetili radu na projektu "Hrvatski pravednici medu narodima". Zanimalo nas je tko su ti pravednici po kojima nosi naziv i jedan tresnjevacki park.

U kracoj anketi smo ispitali nase rodake, prijatelje i susjede znaju li sto o toj temi. Polovica nasih ispitanika nije znala tko su pravednici medu narodima, a jos veci broj da u Zagrebu postoji spomen-obiljezje. Odgovore smo potrazili na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na internetskoj stranici Muzeja Yad Vashem i tijekom posjeta Zidovskoj opcini u Zagrebu. Otkrili smo da je rijec o priznanju drzave Izrael i muzeja Yad Vashem svim ne-Zidovima koji su tijekom Drugog svjetskog rata spasili barem jednog Zidova. U svijetu je oko 22 000 osoba dobilo tu cast, a u Hrvatskoj 109, iako postoje saznanja da ih je bilo vise. Zbog odredenih povijesnih okolnosti svjedocenja o hrabrosti tih ljudi su dosla prekasno za neke od njih, ali jos uvijek ima prezivjelih koji mogu ispricati svoje price.

Medu hrvatskim pravednicima se nalazi i gospodin Tomislav Merlic koji je spasio 12-godisnju djevojcicu Vlastu. Supruga gospodina Merlica, gospoda Olga Merlic iz Cakovca, odazvala se nasem pozivu i ispricala nam pojedinosti te price. Gospoda Merlic nam je rado odgovorila na sva nasa pitanja, pokazala priznanje Pravedniku medu narodima i medalju na kojoj je uz natpis "Tko spasi jedna zivot, spasio je citav svijet" upisano i ime gospodina Merlica.

Svojim gostovanjem u nasoj skoli gospoda Merlic nam je priblizila djelic povijesti i ujedno pomogla u ostvarivanju naseg projekta, na cemu joj se najsrdacnije zahvaljujemo.