mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2013-10-11 15:12:00

Sto mogu uciniti za tebe?

Ove skolske godine nasa skola u suradnji s Royalovom zakladom za medugeneracijsku solidarnost sudjeluje u velikom projektu pod nazivom "Sto mogu uciniti za tebe?"

Cilj projekta je promijeniti odnos i mentalitet drustva prema osobama trece zivotne dobi, te za njihove potrebe osobito senzibilizirati najmlade. U nastojanju poticanja medugeneracijske solidarnosti i uvazavanja razlicitosti pojedini ucenici nase skole dobrovoljno ce sudjelovati u volonterskim aktivnostima tijekom cijele skolske godine.

Vodeni tim ciljem upoznali smo nase nove prijatelje, starije osobe iz susjedstva koje su se rado odazvale pozivu na medusobnu suradnju. Medunarodni dan starijih osoba obiljezili smo kao pocetak provedbe projekta. Ucenici - volonteri pripremili su nasim gostima prigodni program. Priredili su izlozbu likovnih radova na temu Treca zivotna dob, nakon koje je uslijedila priredba s pjesmama i recitacijama.

Umirovljenici su se ucenicima spontano oduzili pjevanjem starih pjesama i evociranjem uspomena iz njihovih skolskih dana. Druzenje je nastavljeno u prijateljskoj atmosferi uz zakusku koju su pripremili roditelji ucenika 2. a razreda te stariji ucenici koji pohadaju domacinstvo. Nakon male zakuske nase nove prijatelje upoznali smo s prostorom skole i permakulturnim vrtom o kojem se sami brinemo. Za kraj druzenja svi smo se okupili oko zajednickog rucka u skolskoj blagovaonici.

Ucenici su bili razgaljeni jer su svojim zalaganjem uspjeli razveseliti goste, a jedna baka se cak i rasplakala od srece. Prije rastanka dogovoren je ponovni susret dviju generacija.

Marija Mahalek