mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2015-03-30 13:08:17

Posjet Bet Israelu

Život u suvremenom društvu pun je različitosti.
Zbog nepoznavanja i nerazumijevanje tuđih vrijednosti i stavova skloni smo stvaranju stereotipa i predrasuda. Ponekad oni mogu dovesti do sukoba, čak i nasilja.

Teme su to kojima se bavimo u nastavi povijesti i građanskog odgoja i obrazovanja. Jedan od najboljih načina uklanjanja stereotipa je upoznavanje.

U Hrvatskoj osim većinskog naroda žive i pripadnici više nacionalnih, vjerskih i kulturnih manjina, među kojima i Židovi i Romi. Zato su učenici osmih razreda posjetili Židovsku vjersku zajednicu Bet Israel u Zagrebu.

U razgovoru s gospođom Julijom Koš su doznali ponešto o židovskoj vjeri, kulturi i običajima. Između ostalog vidjeli su kako izgleda sinagoga, saznali kojih se običaja židovski vjernici drže tijekom Sabata, a posebno je zanimljivo bilo vidjeti kuhinju u kojoj se mesna jela pripremaju odvojeno od mliječnih.

Učenici su pogledali i izložbu „Romi u holokaustu“ koja je bila postavljena u prostorijama Zajednice, te saznali više informacija i o toj temi.
Još jednom su utvrdili da su život i sloboda osnovna ljudska prava i da radi zajedničke dobrobiti trebamo svi raditi na zaštiti prava najslabijih.

Ljerka Bušić Rihtarec, prof.