mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2014-01-14 17:45:59

Seminar o medijaciji za ucitelje do 5 godina radnog iskustva


Zimski odmor ucenika ucitelji nase skole iskoristili su za strucno usavrsavanje.Tako su tijekom nenastavnih dana 8. i 9. sijecnja mladi ucitelji sa manje od 5 godina radnog iskustva kao i brojni pripravnici na strucnom osposobljavanju za rad sudjelovali u seminaru o medijaciji. Seminar su organizirale i vodile nase skolske medijatorice: Irena Brodej Balestrin, Natalia Dujic, Branka Jankovic, Rea Lujic, Ana Mirkovic i Mihaela Rajic.

Cilj seminara je bio upoznati mlade ucitelje s s osnovnim znanjima i vjestinama potrebnim za rjesavanje sukoba izmedu dviju sukobljenih strana te ih senzibilizirati za daljnje strucno usavrsavanje na podrucju medijacije.

Seminar je obuhvatio temeljne komunikacijske vjestine, te vjezbe na konkretnim slucajevima medijacije kroz igranje uloga. Prezentirani su i koraci u procesu medijacije koji nude strukturu postupka i vode sukob prema razrjesenju.

Tijekom radionica ucitelji su imali priliku osvijestiti nacine ponasanja u sukobima te prepoznati vlastite procese, snage i slabosti u konfliktnim situacijama.

Dvodnevni seminar zavrsen je gostovanjem Ane Karlovic, voditeljice Medijacijskog centra Foruma za slobodu odgoja. Draga gosca prezentirala nam je rad Centra na popularizaciji medijacije, osobito medu djecom i mladima.

Dojmovi sudionika:
- Sadrzaji su primjenjivi na nasem radnom mjestu. Edukacija me zainteresirala za medijaciju.
- Prednosti seminara su prije svega sama informacija, puno prakticnih primjera, ugodna komunikacija!
- Stvaranje svijesti o necem novom sto se moze odlicno primijeniti u nasem radu.
- Edukacija je zanimljiva, potice zanimanje za tu temu.
- Tema i primjeri su lako primjenjivi u praksi, tj. nastavi i strukturi posla kojim se bavimo te su samim time radionice korisne.
- Pruza uciteljima mogucnost lakseg rjesavanja sukoba medu ucenicima. Uvodi polaznike u nacine rjesavanja sukoba, tj. kako pokusati primijeniti medijaciju rijesavati sukobe opcenito.

Tekst i slike: Natalia Dujic