mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2013-12-12 23:04:29

Hrabri cuvari - ne nasilju


Prvom u nizu radionica za ucenike 5., 6. i 7. razreda zapoceo je projekt Hrabri cuvari - ne nasilju, koji u suradnji s Hrabrim telefonom provodimo tijekom ove skolske godine.

U radionicama sudjeluje po dvoje ucenika iz svakog razreda nacionalnog i medunarodnog programa - predsjednik razreda i njegov zamjenik - pod vodstvom skolske psihologinje Natalije Dujic. Iste aktivnosti provode i ucenici iz skupine Produzenog strucnog postupka sa socijalnom pedagoginjom Anom Mirkovic.

Radionice su usmjerene na osnazivanje skolske zajednice u prevenciji cyberbullyinga medu ucenicima.

Internet je postao vrlo rasiren medij komunikacije i ucenja i medu djecom i medu odraslima. Na prvoj radionici razmijenili smo iskustva o njegovoj upotrebi: ucenici cesto provode vrijeme na Internetu surfajuci po stranicama od njihovog interesa, druzeci se s vrsnjacima, trazeci informacije za skolske projekte i sl.

Razgovarali smo o prednostima i nedostacima: Internet sam po sebi nije ni dobar ni los, on predstavlja informacijski i komunikacijski alat te o svakoj osobi pojedinacno ovisi na koji ce ga nacin koristiti. Kao sto sama cesta nije ni dobra ni losa, ako ju zelimo sigurno prijeci, moramo poznavati pravila: pogledati lijevo i desno prije prelaska, prelaziti uvijek preko zebre, cekati zeleno za pjesake na semaforu. Slicno je i sa samim Internetom: kako bi mogli sigurno surfati i koristiti razlicite mogucnosti, potrebno je prakticirati pravila sigurnog ponasanja na Internetu.

Na narednoj radionici planiramo ta pravila definirati i prezentirati ih na mreznim stranicama skole.

Natalia Dujic