mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2018-02-05 16:51:32

3, 2, 1, LEGO


Turnir First Lego League odrzan je u subotu, 03. veljace na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog robotickog saveza. Sudjelovalo je 14 timova iz Hrvatske, a ove godine turniru se pridruzio i nas tim Gupceki u sastavu ucenika sedmih razreda: Adrijan, Ante, Fran, Lea, Luka, Niko i Paula pod vodstvom prof. Marka Solica i prof. Linde Zelic.

First Lego League je medunarodno natjecanje za djecu od 9 do 16 godina namijenjeno popularizaciji STEM podrucja i upoznavanju djece sa stvarnim znanstveno-istrazivackim izazovima. Okosnica natjecanja je tzv. "robotska igra" gdje timovi dizajniraju i programiraju EV3 Mindstorms robote koji potom na posebno dizajniranom LEGO poligonu autonomno rjesavaju razlicite misije. Pored toga timovi moraju provesti istrazivanje vezano uz unaprijed zadani problem te samostalno prikazati i prezentirati rezultate istrazivanja pred strucnim zirijem.

Projektni zadatak ove sezone pod sloganom 'Ziva voda' (Hydro Dynamics) je bio poboljsati nacine na koje ljudi nalaze, prenose, koriste ili ispustaju vodu. Zadatak je bio identificirati i odabrati problem, razgovarati s ljudima iz struke, roditeljima, poznanicima, uciteljima, tj. ljudima s kojima su ucenici svakodnevno okruzeni i od kojih bi mogli dobiti informacije kako bi uspjesnije dogradili postojece rjesenje ili pronasli novo, inovativno. Nas tim je kao problem odabrao temu vezanu za vodoopskrbu nasih otoka te nacine kako nase otoke uciniti neovisnima o kopnu odnosno energetski odrzivima.

Natjecanje je bilo vrlo zahtjevno i trajalo je cijeli dan, ali nam je bilo vrlo zabavno i poticajno. Osim robo igre, trebalo je pokazati i inzenjersko znanje na tehnickom intervjuu, predstaviti svoj projekt i pokazati temeljne ljudske vrijednosti.

Adrijan, Ante, Fran Lea, Luka, Niko i Paula su hrabro branili boje nase skole te stekli iznimno pozitivna iskustva koja ce im biti odlican poticaj za iducu sezonu LEGO lige!

Linda Zelic