mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2017-12-29 11:12:17

Projekt “Koristimo sva osjetila!”Učenici trećih razreda u produženom boravku ove godine sudjeluju u projektu “Koristimo sva osjetila!”.
Ideja za projekt izrodila se nakon provedenog stručnog usavršavanja na temu multisenzorno učenje u sklopu Erasmus+ programa „Gubec-our window to the world“.
Više o ovoj temi možete saznati na ovoj poveznici: http://www.os-mgubec.hr/index.php?group=rn&art=1536.

Multisenzorno učenje najnaglašenije je u izvanučioničkoj nastavi i nastavi na otvorenom. Vrijednost toga leži u prirodi koja je neiscrpan izvor zvukova, mirisa, boja, okusa, pokreta… Upravo u takvom okruženju učenici imaju priliku najbolje osvijestiti svoja osjetila i upotrijebiti ih u usvajanju novih sadržaja.

Učenici su tijekom cijelog polugodišta sudjelovali u različitim multisenzornim aktivnostima. Aktivnosti najčešće objedinjuju dvije ili više osjetila, primjerice vizualno i olfaktivno osjetilo, te učenicima daju mogućnost da iskoriste sav svoj potencijal. Sva svoja osjetilna zapažanja učenici su bilježili u obliku multisenzornog dnevnika. Kad nisu imali priliku provoditi aktivnost na otvorenom, učenici su koristili elementima dostupnim iz okoline i ostvarili su aktivnosti koristeći se tim materijalima.

Učenici su radom u skupinama istu temu ili sadržaj objasnili drugim učenicima koristeći se samo jednim osjetilom. Na taj način se jedna tema ili pojam prožimala različitim multisenzornim područjima.

Neke od provedenih aktivnosti pogledajte u priloženoj snimci.