mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2017-12-01 13:14:44

Noć u knjižnici, 2017.Još jedna Noć u knjižnici je iza nas!

Ovaj put smo u noćnom druženju među policama ugostili našu, danas možda najpoznatiju dječju književnicu, Sanju Pilić.
Počastili smo je kolačima i izrešetali našim pitanjima o njenoj spisateljskoj karijeri, likovima, novim i starim knjigama, kao i pitanjima koja s pisanjem i nemaju puno veze, ali su zabavna. Bila nam je odlična gošća, srdačna, duhovita i zanimljiva.

Zatim smo prionuli drugim aktivnostima koju ovu našu knjižničnu noćnu avanturu čine tako zanimljivom i posebnom.
No, neka o tome kako su je doživjeli ovaj put više kažu glavni akteri našeg noćnog zbivanja, naši učenici:

Noć u školskoj knjižnici

Petak navečer provela sam na neuobičajen način. Nisam bila kod kuće. Nisam bila u gradu. Nisam bila u kinu, kazalištu niti u posjeti kod prijatelja. Večer sam provela u školskoj knjižnici, a tamo sam i prespavala. Cool, zar ne?
Moja škola je organizirala noćno druženje u knjižnici za sve učenike šestih razreda. Iz 6.b okupilo se nas osmero ljubitelja knjige. Bila sam uzbuđena i sretna što ćemo večer provesti zajedno, uz smijeh, šalu i druženje, ali i uz knjigu.
Večer je počela u 20:30 sati. Posjetila nas je Sanja Pilić, poznata dječja spisateljica, s kojom smo razgovarali o njezinim knjigama. Pričala nam je da je inspiraciju za svoje knjige pronalazi u svom životu te da su neki likovi inspirirani njezinim unucima. Pogostili smo se i ukusnim kolačima. Ni ovaj put nije bila raspoložena za potpisivanje knjiga. Baš šteta.
Nakon njenog odlaska spremili smo se za spavanje. Napuhali smo madrace, raširili vreće za spavanje, pripremili jastuke i dekice. Pitate se što je dalje bilo? Jesmo li išli spavati?
Ne još. Organizirali smo natjecanje u brzom čitanju. Svatko je izabrao ulomak iz knjige, pročitao ga, a žiri je čitanje ocjenjivao ocjenama od 1 do 5. Na kraju su se bodovi zbrajali i birao se pobjednik. Pobjednica je bila Katarina Pešić iz 6. b razreda.
Nakon natjecanja gledali smo "E.T.", film o neobičnom prijateljstvu dječaka i izvanzemaljca. Nismo ga uspjeli odgledati do kraja. Umorni od večernjih aktivnosti zaspali smo ispruženi jedni pored drugih. Srećom nitko nije hrkao.
Jutro je brzo stiglo. Buđenje! Zajedno smo doručkovali u učionici za domaćinstvo. Jeli smo kroasane i pili kakao. Doručak mi se činio ukusnijim nego kod kuće. Vjerojatno zbog društva i prijatelja.
Potom smo zajedno pospremili knjižnicu odnosno našu spavaću sobu i time je naša književna avantura završila. To je bila moja prva noć u knjižnici, no vjerujem ne i posljednja.
Vidimo se na sljedećem druženju u školskoj knjižnici.
Pridružite nam se u što većem broju.
Živjela knjiga!

Paula S., 6. b

Snovi među knjigama

Petak navečer, pravo vrijeme za noć provedenu u knjižnici!
Kakva originalna ideja, nikako to nisam smjela propustiti. Odlično vrijeme za druženje s knjigama u društvu prijatelja.
Vani je zima, a nama je toplo među toplim knjigama. Među policama punim znanja, veselja, radosti i tuge. Napunjene su mnoštvom likova koje smo već upoznali ili ćemo tek upoznati. Oko nas hrpe knjiga koje nas vode u neku drugu stvarnost, čarobni svijet u kojem je sve moguće. Možemo putovati od naslova do naslova, od knjige do knjige, upoznati nove likove i naučiti nešto novo.
Putovanje kroz knjige može trajati cijeli život, nikad nam neće biti dosadno, sa svakom novom stranicom čeka nas iznenađenje, nešto novo, nešto što nismo znali, nešto čega se ne bismo sjetili.
Tu večer imala sam priliku upoznati književnicu koja nas je upoznala sa svojim knjigama – Sanju Pilić. Bilo mi je neobično, a istodobno i čarobno, doznati da su priče koje sam rado čitala ustvari nastale iz glave jedne simpatične gospođe.
Snovi među knjigama su također bili posebni. Makar ih se ne sjećam točno, vjerojatno sam uskočila u neku knjigu koja je spavala na obližnjoj polici i postala njen glavni lik.

Lucija Ž., 6. b