mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2017-11-13 16:26:29

Radionice u produženom boravku 2. razredaSvakoga petka učenici drugih razreda vesele se radionicama u produženom boravku.
Ove godine to su radionice: Životinjsko carstvo, Šivati je lako ako znaš kako i Hokus pokus.

Na radionici Životinjsko carstvo upoznajemo, istražujemo, proučavamo i prikazujemo naučeno o životinjama koje su živjele i koje žive na Zemlji. Obogaćujemo svoj rječnik učeći nove pojmove kao što su: fosili, stanište, izumiranje, mesojed, biljojed, svejed, paleontolog, muzej i sl. Pri tome koristimo različite izvore znanja kao što su dokumentarni filmovi, tražimo podatke na internetu, u enciklopedijama i knjigama koje imamo u školskoj knjižnici ili u svojim domovima.
Naučeno prikazujemo kroz prezentacije, plakate, crteže i praktične radove i tako prenosimo svoje znanje ostalim učenicima na radionici.

Na radionici Šivati je lako, ako znaš kako učenici uče osnove šivanja.
Tako smo do sada naučili kako se uvlači konac u iglu, šiva gumb s dvije i četiri rupice. Spajali smo tkaninu šivajući cik-cak. Iskrojili smo torbicu i prošili je sa strane kako bi dobila preklop. Naučili smo kako krpati čarape i od njih napraviti haljine za lutke. Od konca za goblene učili smo izrađivati „narukvice prijateljstva“ koje nas jako vesele i koje ćemo pokloniti najboljem prijatelju. Naučili smo koji su glavni dijelovi šivaće mašine, kako se stavlja konac u spremnik. U pripremi su i ukrasni jastuci koje ćemo izrađivati za Božić.

Treća radionica produženog boravka u drugim razredima je Hokus pokus.
Zajednički promatramo promjene u prirodi, istražujemo i izvodimo zanimljive pokuse. Od pjene za brijanje i kapljica boje za kolače napravili smo kišne oblake u teglici i promatrali kako šarena kiša prolazi kroz oblak u vodu. Čašu smo ispunili novinskim papirom i promatrali što se događa ako čašu okrenemo i uronimo je u vodu. Istražili smo topivost različitih predmeta i materijala u vodi (sol, šećer, kava, cedevita, tijesto) i zaključili što se topi u vodi, a što ne. Izradili smo lebdeći CD na kojeg smo zalijepili probodeni plastični čep. Napuhani balon smo navukli na poklopac i promatrali kako se CD kreće po stolu.

Radujemo se svakom petku i svakoj novoj zanimljivoj radionici.

Učiteljice produženog boravka Nikolina, Nina i Nataša