mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2017-10-06 12:40:26

Obilježavanje Europskog dana jezikaNaša škola je obilježila Europski dan jezika 2017. god. na različite načine, kroz teme međukulturalnosti i inkluzije, koje su dio našeg školskog Erasmus+ projekta Gubec - our window to the world.
Više o tome možete pročitati na ovoj poveznici:

 • Erasmus +


 • Naš 4.a razred je imao čast ugostiti i upoznati Nooru O., učenicu iz Estonije, koja pohađa međunarodni program u našoj školi.
  Noora nas je posjetila za vrijeme sata engleskog jezika te nam je predstavila svoju zemlju i svoj jezik. Naučili puno o Estoniji, njezinim geografskim karakteristikama, nacionalnim jelima, narodnoj nošnji i estonskoj zastavi, ali smo isto tako imali priliku i naučiti nešto estonskog jezika.
  Ivan P. iz našeg razreda bio je od velike pomoći jer nam je prevodio engleske riječi koje nismo razumijeli.
  Od sada, kada sretnemo Nooru na hodnicima škole, pozdravit ćemo je s: "Tere!"

  Učenici 4.c razreda su se povodom europskog dana jezika bavili znakovnim jezikom.
  Saznali su da se u različitim zemljama Europe i svijeta koriste različiti znakovni jezici, odnosno kako Hrvatska ima hrvatski znakovni jezik, Velika Britanija britanski znakovni jezik itd.
  Promišljali su o tome kako se osjećaju gluhonijeme osobe u svijetu „čujućih“ osoba te su raspravljali o tome zašto bi bilo dobro da svi znaju znakovni jezik.
  Nakon rasprave učenici su naučili brojati do 20 na britanskom znakovnom jeziku, a rezultat njihova rada možete pogledati u videu koji smo snimili:  Učenici 5.- 8. razreda su saznali da ne postoji univerzalni znakovni jezik, da u Europskoj uniji znakovni jezik koristi oko 750 000 ljudi i gdje ga mogu naučiti u Zagrebu.
  Nakon kratke prezentacije, učenici su sudjelovali na radionici gdje su naučili imena zemalja Europske unije na međunarodnom znakovnom jeziku. Kako je to izgledalo možete pogledati na ovim poveznicama:  Na satu njemačkog jezika, povodom Dana europskih jezika, učenici petih, šestih i sedmih razreda su učili o jezicima i zastavama Europske Unije.
  Učenici osmih razreda su uz jezike radili i fraze na njemačkom i engleskom jeziku te su ih prevodili na hrvatski jezik.br> Učiteljice njemačkog, francuskog i talijanskog jezika organizirale su izložbu knjiga i časopisa na spomenutim jezicima, u glavnom holu škole. Učenici PYP i MYP programa sudjelovali su u kvizovima iz stranih jezika te se častili ukusnim i tradicionalnim proizvodima.

  O. Arneri, M. Svirčić, A. Vukasović, N. Šunjić, M. Đopa, J. Penava, T. Jahić, P. Vedriš