mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2016-11-18 18:20:37

Noć u knjižnici, 2016.

Našu s veseljem iščekivanu treću po redu Noć u knjižnici započeli smo u petak, 11. 11. 2016., kada su se učenici 6. razreda i učenici međunarodnog programa, oboružani jastucima i pidžamama, iza 20 sati okupili pred školom, dugo nakon završetka nastave.

Bila je hladna i kišna večer, no u knjižnici je bilo toplo i ugodno, a učenike su dočekali pladnjevi puni peciva i kolačića, topli čaj i nasmijane knjižničarke.

No, čim smo se ugrijali i raskomotili, već je stigla naša gošća večeri: književnica Bojana Meandžija, autorica romana "Trči, ne čekaj me", koji govori o tome kako je Bojana, tada u svojim ranim tinejđerskim godinama, doživjela rat u svom rodnom Karlovcu.

Zaokupila nam je pažnju svojim događajima, razgovorom nas potaknula na razmišljanje, a kao najdomljiviji trenutak susreta pamtimo njene autentične snimke uzbuna i razgovora iz skloništa iz doba Domovinskog rata.

Nakon njene posjete, slijedio je kreativni dio večeri: tema su bili izumitelji, a zadatak je bio u grupama zajednički sastaviti priču o nevjerojatnom izumu koji je promijenio svijet. U sat vremena koliko je trajala radionica, dobili smo nekoliko vrlo zanimljivih priča, koje smo pročitali pred svima, i nastavili sa pričanjem viceva i zanimljivih anegdota.

Pred spavanje, pogledali smo film "Istjerivači duhova" ("Ghostbusters" ) i dobro se zabavili, a kada smo se spremili u naše pidžame i ugasili svjetla, prigušeni šapat i smijeh potrajao je još dugo u noć. Tko zna, možda nas je dok smo spavali s polica s knjigama promatrao kakav knjiški duh.

U subotu ujutro pospremili smo naše krevete, doručkovali fine palačinke s nutelom koje su nam ostavile kuharice, bacili još zadnji uređivački pogled na sinoćnje priče i zadovoljni i ispunjeni što je naša noćno - knjižnična avantura bila tako zabavna, ali i ispunjujuća, otišli svojim kućama.