mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2016-10-17 18:00:25

Mjesec hrvatske knjige 2016.

e3 pe


Dragi učenici, roditelji i nastavnici,
pozdravljamo vas u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost.

Kao našu ovogodišnju temu Mjeseca hrvatske knjige izabrali smo Fausta Vrančića, jezikoslovca, vizionara i izumitelja, s obzirom na to da je 400. obljetnica izdavanja njegovog najpoznatijeg djela - Machinae novae (1616.)., a 2017. i 400. obljetnica smrti.

"Jezikobranci" je projekt osmišljen da ujedini područja kojima se i Vrančić bavio, pa u nizu kreativnih radionica kako za više, tako i za niže razrede, potičemo poznavanje jezika, umjetnost, kreativnost, i podsjećamo na ono po čemu je Faust Vrančić bio najpoznatiji - izumiteljstvo.

Također, na mrežnim stranicama škole moći ćete naći i kviz o Faustu Vrančiću, a radove učenika izložit ćemo u školi.

Druga tema je - čitanje. Ove godine posvetit ćemo pažnju nečemu novom - brzom čitanju. Okušat ćemo se u radionici brzog čitanja, natjecanju u čitanju, a očekujemo i gosta - predavača na tu temu.

Izrađivat ćemo rječnike, upoznavati knjige i knjižnicu, učiti istraživati i biti kreativni.

Učenici 2. razreda u svom domu ugostit će naš putujući ruksak s knjigama. I ove godine posjetit ćemo Interliber, pogledati što ima novog u svijetu izdavaštva i nabaviti nove knjige za knjižnicu.

A uz sve to, tu je naša "Noć u knjižnici", 11. studenog, kada će učenici imati prilike prespavati u našem malom svijetu knjiga, čitati, pričati i ugostiti večernjeg gosta - književnika.

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Čitam sto nas sat. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. Ukoliko vas zanima što su sve pripremile knjižnice diljem Hrvatske, na sljedećoj poveznici možete pogledati program:

  • Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2016.


  • Nadamo se da ćete sudjelovati zajedno s nama, a naravno, želimo vam i ugodno čitanje!

    Knjižničarke Irena Šafarik i Ina Tomić