mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2015-11-11 00:00:00

Noć u knjižnici

Kada pomislite što biste mogli raditi petkom uvečer, vjerujem da je boravak u školi među zadnjim mjestima kojih se sjetite.
No, upravo u noći s petka na subotu, 6./7. studenog 2015. dvadesetak učenika (6.a i MYP1 razred), dvije knjižničarke i posebni gosti proveli su - „Noć u knjižnici“.

Okupili smo se kad je nastava već odavno završila - u 20:30 sati učenici su stigli pred vrata škole sa vrećama za spavanje, pidžamama i četkicama za zube u torbama.

Začudo, škola još dugo nakon izlaska učenika ne spava.
Spremačice vrijedno rade svoj posao, Dragica čuva portu škole, u dvorani se odvijaju treninzi.

Raskomotili smo se u prikladno uređenoj knjižnici, na stolovima su bili kolači koje su donijeli učenici, a među policama čekali su nas kreveti na napuhavanje.
Pomalo neobična atmosfera za knjižnicu. Neobična na jako dobar način.

Rasporedili smo stvari, upoznali se sa zadacima koji nas očekuju, upoznali se međusobno (učenici međunarodne i hrvatske škole). U posjet nam je stigla i koordinatorica MYP-a, Linda Zelić.

Prva stvar koju smo očekivali: dolazak spisateljice Sanje Polak!
Učenici su bili uzbuđeni što će upoznati „pravog“ pisca, pripremili su mnoštvo pitanja, oboružali se znatiželjom. Saznali smo i da je gospođi Polak dan prije bio rođendan, pa smo je iznenadili rođendanskom pjesmom i cvijećem.
Razgovor s njom bio je vrlo vedar, ali i poučan. Strpljivo je odgovarala na mnoštvo učeničkih pitanja, ali i postavljala im neka, koja su navodila na razmišljanje.
Naučili smo da biti pisac nije jednostavan zadatak.

Nakon susreta s njom, slijedila je radionica pisanja priče.
Tema je bila „Čarobna knjižnica“, a učenici su zajednički osmišljavali priču podijeljeni u 3 grupe.
Tako su nastale 3 odlične, duhovite i zanimljive priče koje su prezentirane istu večer.

Tada je uslijedila večera (škola nas je častila pizzom!), nakon koje su u opuštenoj atmosferi učenici imali priliku recitirati vlastitu poeziju (Jadran, Lovro), ali i predstaviti svoj komičarski talenat (Lovro).
Iako su možda mnogi skeptični prema večerima poezije, odlično smo se zabavljali!

Iako je već bila skoro ponoć, nikom se još nije spavalo, pa smo krenuli na projekciju filma po izboru u medijateci, a nakon toga su učenici mogli još malo čitati pod svjetlom baterijskih svjetiljaka.

Zadnja šaputanja i smijeh ugasio je san negdje oko 3 u noći.

Ujutro smo pospremili svoje ležajeve, doručkovali palačinke i kroasane u učionici domaćinstva i prepuni dojmova i veseli, uputili se na ostatak vikenda, svojim kućama.
I sada nek netko kaže da su knjižnice - dosadne.