mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2015-06-24 11:59:37

GRAĐANSKI ODGOJ U 1.a i 1.c RAZREDU

Smatramo da obrazovanjem djeci od najranijeg doba treba omogućiti stjecanje znanja, vještine i stavova kojima će razvijati ulogu aktivnih i odgovornih građana. Tako smo već sa prvašićima krenuli sa donošenjem razrednih i školskih pravila ponašanja. Kroz aktivnost " Što mogu, a što ne smijem činiti u školi” svakodnevno smo se podsjećali na naša razredna pravila. Odredili smo i razredne pomagače, kroz koje smo tokom cijele školske godine aktivno sudjelovali u našim razrednim zaduženjima.
Pri odabiru predsjednika i zamjenika predsjednika razreda, učenici su upoznali i način kako funkcionira vlada neke države, koje su uloge i odgovornosti. Raspravljali smo o pojedinačnim i zajedničkim problemima u razredu i školi te načinima njihova rješavanja.
Bavili smo se i humanitarnim radom u školi i lokalnoj zajednici. Našu akcijom sakupljanja plastičnih boca prikupili smo lijepu svotu novaca te tim novcem kupili hranu i slatkiše kako bismo razveselili djecu iz dječjeg doma Brezovica.
Na Božićnom sajamu proizveli smo mnogo ukrasa od u potpunosti prirodnih i recikliranih materijala, a na taj način prikupljeni novac također donirali u humanitarne svrhe.
Kroz mala umjetnička djela i prigodne plakate osvijestili smo važnost raznolike prehrane, brige o zdravlju i čistoći, obilježili smo Majčin dan i Dan planeta Zemlje te nacrtali i osobne iskaznice. Provodili smo i akcije u kojima smo obilježili posebne dane. Ovo su neki od njih: Dan neovisnosti, Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Međunarodni dan djeteta.
Svakako je važno spomenuti i Dan škole, koji je ove godine bio jubilarni 75. Imali smo priliku razgovarati o Seljačkoj buni i bolje upoznati lik i djelo Matije Gupca.
Građanski odgoj provodili smo i kroz odgovarajuću terensku nastavu. Posjetili smo Etnografski muzej, gdje smo vidjeli razno oruđe i oružje, uporabne predmete iz prošlosti i narodne nošnje.

Na kraju prvog razreda možemo reći da smo tijekom ove školske godine kroz navedene aktivnosti razvijali međusobnu suradnju, pomagali jedni drugima, stekli nova znanja i stavove, te poboljšali naše vještine.
S tim stečenim znanjem, kao ponosni mali građani, možemo u drugi razred i u nove pobjede.

Tekst i fotografije pripremila učiteljica Kate Banožić