mail

Osnovna škola Matije Gupca

Group logo

2015-04-09 13:30:42

Dani hrvatskoga jezika

Povodom Dana hrvatskog jezika, koje smo obilježavali od 11. do 17. ožujka, održali smo prigodne radionice za učenike u školskoj knjižnici.

Za niže razrede održan je niz radionica pod zajedničkim nazivom „Jezikom za kruhom“.
Tako su prvašići imali priliku saznati kako nastaje knjiga, od toga tko je piše do toga kako dolazi na police, a imali su i priliku osmisliti naslovnicu svoje vlastite knjige.

Učenici drugih razreda saznali su ponešto o tome kako i zašto komuniciramo te na koji način se možemo sporazumijevati i bez riječi.

Trećim razredima bilo je zanimljivo poslušati što sve učimo čitanjem, kao i zašto je važno čitati i koje vještine čitanjem razvijamo, pričali o svojim iskustvima čitanja, a imali su i priliku glasovati za svoju omiljenu knjigu (na razočaranje knjižničarke, pobijedili su glasovi dječaka koji su odabrali knjigu o omiljenoj digitalnoj igri, dok su na ostalim mjestima Gregovi dnevnici i Dnevnici Pauline P.).

Viši razredi imali su priliku pogledati interaktivne animirane filmove nastale prema bajkama Ivane Brlić Mažuranić, održane su radionice učenja hrvatskog gdje su učenici nacionalnog programa kojima je hrvatski materinski jezik podučavali učenike - strance iz MYP programa, a održan je i susret učenika viših i nižih razreda međunarodnog programa, gdje su stariji učenici zabavljali mlađe pričanjem najljepših priča (po vlastitom izboru).

Radionice su bile dobro prihvaćene, a na taj način vjerujemo da smo doprinijeli i našem trajnom cilju: uputiti učenike na važnost čitanja, bogaćenja vlastitog rječnika, ali i učiniti školsku knjižnicu zanimljivim i poučnim mjestom u kojem učenici vole učiti i boraviti.